Opvanggezin worden

Opvanggezin worden Dutch Animal Care

Opvanggezinnen hebben wij altijd heel hard nodig!

Opvanggezin zijn voor een kansarme hond of kat, is geweldig mooi, belangrijk en dankbaar vrijwilligerswerk!

 

De honden en katten die in Roemenië in aanmerking komen voor adoptie, plaatsen we bij voorkeur eerst in een ervaren opvanggezin in Nederland of België. Het dier kan daar even tot rust komen en wennen aan een huiselijk leven. Omdat een huiselijke situatie heel anders is dan het leven in een asiel, kan het karakter van de hond of kat dan veel beter tot uiting komen. Bovendien is het voor de potentiële adoptanten fijn om hier kennis te kunnen maken met het dier. Door opvanggezinnen wordt de kans op een succesvolle adoptie veel groter!

 

Heb jij ervaring met honden of katten en wil je een belangrijke rol spelen in het adoptieproces van kansarme dieren, dan is jouw hulp heel erg welkom!

 

Lees hieronder alles over dit prachtige vrijwilligerswerk: 

 

 

Wat is een opvanggezin?

 

Een opvanggezin zorgt tijdelijk voor een asiel- of straathond of kat. Het is een gezin met één of meer personen die het dier opvangt en begeleidt tot aan adoptie. De dieren komen rechtstreeks uit Roemenië eerst in het opvanggezin terecht waar ze even kunnen landen en tot rust kunnen komen voordat ze ter adoptie worden aangeboden. 

 

Waarom zijn opvanggezinnen belangrijk?

 

Onze honden en katten komen uit Roemenië. In landen als Roemenië gaan de mensen helaas heel anders met honden en katten om als wij. De dieren hebben meestal een zwaar leven achter de rug. Ze zijn vaak op straat gedumpt, of op straat geboren. Ze hebben gezworven, in erbarmelijke omstandigheden moeten leven en zijn daarna in een asiel beland. Vrijwel nooit hebben ze een leven als huishond gekend.

 

De omstandigheden in Roemeense asielen zijn niet te vergelijken met die in Nederland of België. In gemeentelijke asielen zitten veel te veel dieren bij elkaar in kleine kennels. Om te overleven wordt er vaak gevochten om voer of een slaapplek. 1 x per dag komt er iemand langs en vult per kennel een emmer met brokken. Onderling moeten ze maar uitzoeken wie mag eten en wie niet. Als de honden geluk hebben, zijn er stukken karton waar ze op kunnen liggen. Weer en wind hebben meestal vrij spel; in de zomer is het in de kennels vaak veel te heet en in de winter kan het er 20 graden vriezen. Medische zorg is er niet of nauwelijks. Er wordt niet met de honden gewandeld, in de meeste gevallen komen de honden de kennels zelfs nooit uit. Het komt regelmatig voor dat er op zondag geen werknemers zijn en de dieren die dag ook geen voer krijgen. Soms hebben ze niet eens een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. 

 

In het privé asiel van Sadies Dog Rescue waarmee we meestal samenwerken, zijn de omstandigheden wat beter. Daar is voldoende voer en medische zorg. Alle dieren hebben een schoon en ruim onderkomen, een stretcher of mand om op te liggen. Elke dag krijgen ze aandacht van de hardwerkende vrijwilligers en regelmatig wordt er met de honden gewandeld. En het belangrijkste: de dieren hebben vanuit het privé asiel kans om geadopteerd te worden.

 

Vanuit het asiel is het alleen moeilijk in te schatten wat voor karakter het dier heeft of zal ontwikkelen in een huiselijke situatie. Na een aantal weken in een opvanggezin kan er veel beter een goed profiel worden geschetst. 

Door de ervaring van de opvanggezinnen worden de dieren hier bovendien goed begeleid en kunnen ze eerst even tot rust komen. De opvanggezinnen weten dat ze niet gelijk van alles moeten verwachten van het net gearriveerde dier. Er kan vanuit het opvanggezin een goede match worden gezocht en de kandidaat adoptanten kunnen komen kennismaken met het dier bij het opvanggezin thuis. 

 

Wat wordt van een opvanggezin verwacht?

 

  • Opvang en begeleiding van een hond of kat totdat een passende adoptant is gevonden.
  • Training van de hond conform onze uitgangspunten, waarbij het belonen van gewenst gedrag en het niet overvragen centraal staan.
  • Regelmatige updates over de hond of kat zodat wij een goede match kunnen maken tussen het dier en potentiële adoptanten. Er mag door het opvanggezin zelf een profiel worden geschreven, maar het voldoet ook dat het opvanggezin de karaktertrekken / updates doorgeeft aan zijn/haar contactpersoon. Ook vragen wij het opvanggezin om wat goede foto's en video's te maken om toe te voegen aan het profiel.
  • Het ontvangen van potentiële adoptanten en het geven van jouw mening over een mogelijke match.

 

Wat mag je van ons verwachten?

 

  • Ons betrokken team staat graag voor je klaar met adviezen en tips.
  • Verder mag je van ons verwachten dat wij jouw opvangdier eerlijk presenteren aan potentiële adoptanten. Dus dat wij adoptanten wijzen op zowel de positieve als de eventuele minder positieve karaktertrekjes van het dier.
  • Wij gaan ondertussen ons best doen om een passende adoptant te vinden. Wij plaatsen het profiel van de hond op onze website, middels Facebook berichten en via advertentie sites. We screenen geïnteresseerde kandidaten, bellen/mailen met hen en overleggen alles met het opvanggezin.

 

 Brengt het kosten met zich mee?

 

Ja, onze opvanggezinnen betalen zelf het voer en eventuele snacks van hun opvanghond. Mocht dat voor jou een probleem zijn, dan kan onze stichting deze kosten in zijn geheel of deels voor haar rekening nemen (in overleg, voorafgaand aan opvang).

Eventuele dierenartskosten worden betaald door de stichting.

Het gebruik van een veiligheidstuig is verplicht; deze wordt door de stichting aangeschaft.

 

Hoe lang duurt de opvang van een hond?

 

Dat is van tevoren moeilijk te voorspellen. Soms wordt een hond al na een paar weken geadopteerd, soms duurt het maanden. Wanneer je slechts voor een beperkte tijd beschikbaar bent kunnen we in overleg bekijken wat er mogelijk is.

 

Wat is het profiel van een goed opvanggezin?

 

Een opvanggezin: 

  • heeft kennis, ervaring en inzicht met betrekking tot hondengedrag, -training en -lichaamstaal
  • is bereid om te leren 
  • is geduldig en begripvol
  • heeft tijd: je opvanghond kan niet (meteen) alleen thuis zijn en natuurlijk kost ook de begeleiding tijd
  • heeft een goed omheinde tuin, zodat de hond niet kan ontsnappen en niet meteen na aankomst meermalen per dag mee uit wandelen hoeft

Onze intake procedure bestaat uit drie stappen: een intake formulier, een telefoongesprek en een huisbezoek. Je kunt ons een berichtje sturen waarna we het intake formulier toesturen als Word document.