De eerste wandelingen

De eerste dagen kun je beter nog helemaal NIET gaan wandelen. Er komt zo ongelofelijk veel op de hond af, dat de nieuwe thuissituatie echt al meer dan genoeg is. Indien je een tuin hebt, laat de hond bij voorkeur dus uit in de tuin. Na enkele dagen of zelfs pas na een week, afhankelijk van het karakter van de hond, kun je starten met korte wandelingen. Gebruik de eerste tijd een veiligheidstuigje én halsband en 2 lijnen en lijn de hond dubbel aan. Dus zowel een lijn aan het tuigje als aan de halsband! De ene lijn in de ene hand, de andere lijn in de andere hand. Mocht je struikelen, of 1 lijn per ongeluk los laten, heb je de andere nog altijd vast. 

 

Wandel niet met een rollijn / flexiriem, maar met een gewone lijn en sla de lus goed om je pols heen. 

Als je later meer vertrouwt met elkaar bent, kun je eventueel met een rollijn gaan wandelen maar de eerste tijd zeker niet doen. Als deze los schiet (en dit gaat een stuk sneller met een rollijn), dan kletst het gevaarte over de grond richting de hond of zelfs tegen de hond aan. De hond schrikt, gaat rennen, de rollijn achter zich aan bungelend. Dit loopt vrijwel altijd slecht af! 

 

Aanlijnen:

Vanwege hun verleden is het voor veel honden spannend om aangelijnd te worden door iemand die ze niet goed kennen. Mensen zijn gewend om naar de hond toe te lopen en zich voorover te buigen om de riem om te doen. Deze houding kan bedreigend overkomen. Maak van het aanlijnen een leuk moment door op je knieën te gaan zitten en de hond vrolijk te roepen met iets lekkers.

 

De wandeling zelf:

Loop in het begin steeds dezelfde korte route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen. Zoek in het begin geen drukke plekken/situaties op. Ga zoveel mogelijk op een rustiger tijdstip wandelen, bijvoorbeeld heel vroeg of juist laat. Ga nog niet met de auto naar het bos, of andere plekken om te wandelen. 

 

Laat de hond de eerste paar maanden zeker nog niet los lopen! 

 

Veiligheidstuig:

Gebruik de eerste tijd alleen een veiligheidstuigje. Dit ziet er op de schouderbladen van de hond uit als een gekantelde letter H en gaat over kop van de hond om het aan te trekken. Uiteraard moet een tuigje net als een halsband goed passen en niet te los zitten en zit er het liefst een extra slotje op om de sluiting te vergrendelen.

 

Bij de adoptie krijgt elke hond een veiligheidstuigje mee. Dit is inbegrepen in de adoptiebijdrage. 

 

dubbel aanlijnen buitenlandse adoptiehond