Stop onderweg NIET om de hond even een plasje te laten doen. Ook al is de reis lang, laat de hond echt in de auto zitten. Zorg voor een penning of naamplaatje met een telefoonnummer dat direct aan de halsband of aan het tuig van de hond kan worden bevestigd. Laat het veiligheidstuig aan, tijdens de hele reis, en bij voorkeur ook de eerste dag in huis / in de tuin. Gebruik behalve een veiligheidstuig ook een halsband. Zo kun je de hond met 2 lijnen vervoeren.
Bij het ophalen, vervoer de hond bij voorkeur in een bench. Eenmaal bij jouw thuis, til de bench, indien mogelijk, inclusief de hond vanuit de auto mee het huis of omheinde tuin in. Pas als je veilig binnen bent, kun je de bench openen.
Als je geen bench hebt, zet de hond dan met een lijn vast aan de autogordel of de stoelleuning. Vraag of het opvanggezin bij het vertrekken mee naar buiten loopt, om de hond in de auto te helpen, veilig vast te zetten. Eenmaal thuis, zorg dat je de hond dubbel aangelijnd hebt, dus aan het tuig en de halsband, voordat je de autodeur open doet.
Eenmaal thuis, laat de hond rustig alles verkennen en in eigen tempo wennen. Ga de hond niet de hele tijd roepen of uitnodigen een bepaalde kamer in te lopen. Nodig vooral geen mensen thuis uit, maar laat de hond eerst aan jullie eigen gezin wennen.
Controleer het huis vooraf goed op ontsnappingsmogelijkheden!
Let daarbij goed op de deuren van het huis. Werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat.
Controleer de tuin ook heel goed op ontsnappingsmogelijkheden!
Vooral bij kleine smalle hondjes; zij kunnen zich door de kleinste gaatjes heen te wurmen of onder tuinhekjes door kruipen! Laat de hond zeker die eerste dag niet zonder toezicht in de tuin, ook niet vast aan een lijn. Ze bijten de lijn door en zijn weg voordat iemand dat door heeft.