De honden en katten die bij de opvanggezinnen van Dutch Animal Care verblijven, zijn meestal rechtstreeks vanuit het asiel van Sadies Dog Rescue in Bacau (Roemenië) overgekomen.
Dutch Animal Care werkt intensief samen met het Sadies Dog Rescue team en samen zorgen we ervoor dat de plaatsbare sociale dieren hun gouden mandje krijgen in Nederland en België.
Wanneer de dieren hier arriveren, krijgen ze eerst alle tijd om rustig te wennen. De ervaren opvanggezinnen vormen een zo goed mogelijk beeld van hun opvangdier, schrijven een profiel en maken foto's en video's.
Zodra een dier plaatsbaar is, wordt deze gepromoot op de pagina "Ter adoptie - Al in Nederland / België in opvanggezinnen", maar ook op Facebook en op verhuisdieren.nl.
Helaas zijn de opvangplekken in Nederland en België beperkt en blijven er nog talloze honden achter in het privé asiel. Van de ongeveer 100 honden die er altijd wel verblijven, hebben wij een aantal langzitters geselecteerd, die steeds over het hoofd worden gezien. De vrijwilligers hebben bij deze honden een vrij goed beeld van hun karakters gevormd en kunnen dan ook min of meer voorspellen hoe deze honden zich in een huiselijke situatie zullen ontwikkelen. Check de link voor informatie over deze geselecteerde honden: Ter adoptie - Nog in het asiel in Roemenië
Het eerste contact
Heb je interesse in een bepaald dier, kun je naar aanleiding hiervan een email of bericht sturen, bij voorkeur inclusief alvast een eerste introductie waar je wat over jezelf / je huisgenoten / thuissituatie / werktijden verteld. Als er na een uitgebreid telefonisch gesprek met de contactpersoon en/of het opvanggezin waar het dier verblijft, waarbij alle ruimte is voor vragen van beide partijen, een goede match blijkt te zijn, dan kan er een kennismaking worden ingepland.
De kennismaking
De kennismaking vindt plaats bij het opvanggezin thuis. Er wordt dan gekeken of er een klik is tussen de kandidaat adoptant en het dier. Uiteraard is er dan ook weer alle ruimte voor vragen. Tijdens de kennismaking wordt er in de meeste gevallen ook een wandeling met de hond (en het opvanggezin) gemaakt.
Huisbezoek
Als de kennismaking goed verloopt en beide partijen zijn nog steeds positief, wordt er een huisbezoek ingepland. Dit vindt plaats bij de kandidaat adoptant thuis. Het huisbezoek wordt in de meeste gevallen gedaan door iemand van onze stichting. Er wordt door de huisbezoeker gecheckt of de situatie geschikt is voor de hond in kwestie en bijvoorbeeld of de tuin veilig omheind is.
De adoptie dag
Als ook de huisbezoeker positief is, kan de adoptie worden ingepland. Een paar dagen van te voren krijgt de toekomstige adoptant de adoptieovereenkomst en wat bijbehorende informatie toegestuurd. Het opvanggezin vult de overeenkomst dan samen met de adoptant in. De adoptiebijdrage moet bij voorkeur worden overgemaakt voordat de hond wordt opgehaald.
Proeftijd
Als het dier na de adoptie binnen 14 dagen toch geen geschikte match blijkt te zijn, kan het dier terug worden gebracht. De adoptiebijdrage zal dan volledig geretourneerd worden. In het geval dat het dier ná de proeftijd van 14 dagen wordt teruggegeven of genomen aan / door Dutch Animal Care, wordt de adoptiebijdrage niet geretourneerd. In geen geval gaat het dier terug naar het asiel in Roemenië, maar wordt het altijd door een beschikbaar opvanggezin opgevangen en hierna weer herplaatst.
Na de adoptie
Het is wenselijk dat de adoptant in de eerste periode na de adoptie wat contact houdt met het opvanggezin of de contactpersoon. Ook bij eventuele problemen kan in de meeste gevallen het ervaren opvanggezin, de contactpersoon of iemand anders van de stichting passende hulp bieden en helpen om mogelijke problemen te voorkomen.
We vinden het verder heel fijn als de adoptant een of meerdere berichten plaatst in onze Dutch Animal Care Adopties facebook groep met betrekking tot de adoptie of updates van het geadopteerde dier.
De vrijwilligers van het Sadies Dog Rescue team zitten ook in deze groep en zien heel graag leuke adoptie fotos en updates van het dier dat ze in sommige gevallen jarenlang onder hun hoede hebben gehad. Het is voor de vrijwilligers in Roemenië vaak enorm zwaar en emotioneel werk, en dit soort berichten houdt hen positief en gemotiveerd.